Als financieel administrateur (oftewel financieel administratief medewerker) dien je bepaalde kennis en vaardigheden te hebben. En ook bepaalde eigenschappen kunnen nuttig zijn in je werkzaamheden. De volgende punten zijn van belang:
Boekhoudkundige basisprincipes
Om de boekhouding te kunnen verzorgen dien je te begrijpen wat debet en credit is, wat grootboekrekeningen, journaalposten, balans, winst- en verliesrekening en een kasstroomoverzicht zijn. Je dient inzicht te hebben in het systeem van boekhouden.
Dit kun je leren op het MBO of via een opleiding Basiskennis Boekhouden BKB of opleiding Financieel Assistent.
Boekhoudsoftware
De boekhouding verzorg je in een boekhoudprogramma op je computer. Kennis opdoen van populaire boekhoudsoftware, zoals e-boekhouden.nl of Exact, of andere die specifiek door je bedrijf worden gebruikt is daarom nuttig. Omdat er veel verschillende boekhoudprogramma's in omloop zijn, kun je vaak via je bedrijf een korte cursus volgen van het programma waar zij mee werken.
Wet- en regelgeving
Op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving en belastingvereisten is nuttig/noodzakelijk.
Excel-vaardigheden
Beheersen van basis- en geavanceerde Excel-vaardigheden is praktisch, omdat Excel vaak wordt gebruikt bij boekhoudkundige taken, zoals het maken financiële overzichten.
Werk je nog niet veel met het programma Excel? Dan raden we je aan een Excel cursus te volgen. Je zult zien dat er een wereld voor je open gaat. Als je handig bent met Excel kan dat je heel veel tijd besparen. Bovendien kun je in Excel ook goede en mooie overzichten maken waardoor je veel meer inzicht kunt krijgen in je financiële resultaten.
Nauwkeurigheid en aandacht voor detail
Ontwikkelen van sterke nauwkeurigheid en aandacht voor detail. Een klein foutje kan grote gevolgen hebben in de boekhouding.
Analytische vaardigheden
Wil je uiteindelijk in een hogere functie werkzaamheden verrichten dan is het kunnen analyseren van financiële gegevens en trends waardevol. Je kunt hiermee het management voorzien van waardevolle inzichten.
Communicatieve vaardigheden
Effectief kunnen communiceren met collega's, klanten en belastingautoriteiten is essentieel.
Tijdmanagement
Leren plannen en organiseren om deadlines te halen en te zorgen voor een efficiënte uitvoering van boekhoudtaken.
Ethiek en integriteit
Begrijpen van ethische normen en integriteit in de boekhouding, gezien de vertrouwelijke aard van financiële gegevens.
Permanente educatie
Het vak boekhouder evolueert voortdurend, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe wetten, regelgeving en technologieën die van invloed kunnen zijn op de boekhoudpraktijk.
Door je op bovenstaande gebieden te richten, kun je als werknemer effectiever en efficiënter bijdragen aan de boekhouding van jouw organisatie. Het is ook belangrijk om je bewust te zijn van de specifieke vereisten en verwachtingen van het bedrijf waarvoor je werkt of wilt gaan werken.